http://blogamation.com/index.php

5/6/11

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ!!!

Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε εξ ολοκλήρου την σημασία βασικών συμβόλων που «συμμετέχουν» σε έναν γάμο.
Επειδή λοιπόν και εμείς στο Stargamos.gr ανήκαμε σ’ αυτήν την κατηγορία, ψάξαμε και … μάθαμε.

Οι Bέρες είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία του γάμου. Είναι το σύμβολο που μας ενώνει για την υπόλοιπη ζωή με τον σύντροφό μας.
Ευλογούνται πάνω στο ευαγγέλιο από τον ιερέα, ο οποίος, κρατώντας τις βέρες στο χέρι, κάνει το σημείο του σταυρού πάνω από τα κεφάλια των νεόνυμφων εναλλάξ και τα τοποθετεί στο δάκτυλο του δεξιού τους χεριού. Οι κουμπάροι, ανταλλάσσουν τις βέρες μεταξύ τους τρεις φορές.
Τα συγκεκριμένα δακτυλίδια, χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα σαν σύμβολα της υπόσχεσης για γάμο, ενώ τα συναντούμε και στην Παλαιά Διαθήκη.
Εκτός όμως από σύμβολα του δεσμού μεταξύ των δύο, είναι και σύμβολα εξουσίας και τιμής.
Στην αρχαία εποχή, ο άνδρας έδινε με το δακτυλίδι την εξουσία στη γυναίκα του, να είναι αρχηγός μέσα στο σπίτι.

Τα Στέφανα και η σημασία τους.
Τα στέφανα είναι σύμβολα βασιλικά. Με το γάμο δημιουργείται ένα νέο βασίλειο, το σπίτι και η οικογένεια του ζευγαριού.
Ο ιερέας αφού ευλογήσει τα στέφανα πάνω στο ευαγγέλιο, κάνει το σημείο του σταυρού πάνω από τα κεφάλια τους και επικαλείται τον ίδιο τον Θεό, να τους στεφανώσει με δόξα και τιμή, στο νέο μικρό τους βασίλειο, όπου θα πρέπει να κυβερνήσουν με σύνεση, σοφία και δικαιοσύνη. Τα στέφανα του γάμου, υπενθυμίζουν επίσης τα στέφανα των μαρτύρων, τονίζοντας τη μαρτυρική διάσταση της Χριστιανικής ζωής και τις άμετρες θυσίες, που χρειάζεται να γίνουν μέσα στο γάμο, για να φτάσουν οι σύζυγοι στην τελείωση.

Λαμπάδες
Κατά τη διάρκεια της τελετής του γάμου οι λαμπάδες, που βρίσκονται απέναντι από το ζευγάρι, δεξιά και αριστερά από το τραπέζι του μυστηρίου, παραμένουν αναμμένες. Το άναμμα των λαμπάδων μέσα στο πλαίσιο της προσευχής στην Ορθόδοξη παράδοση, συμβολίζει το φως του Χριστού, που φωτίζει και αγιάζει κάθε "άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον". Συμβολίζει επίσης και τις φλόγες της Πεντηκοστής.

Οι λαμπάδες έρχονται σβησμένες στην Εκκλησία, και φεύγουν αναμμένες. Βρίσκονται πάντοτε μπροστά από το ζευγάρι, συμβολίζοντας το φως του Χριστού, που παίρνουν από το Μυστήριο που θα φωτίζει το δρόμο τους, στην καινούργια τους ζωή.

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα σύμβολα του γάμου.

Γράφει για το www.Stargamos.gr
            Τάνια Κωτούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου